Празник 9. мај – Дан Победе

Photo

9. мај није просто празни, то је један од великих дана који се обележава не само у Русији, већ и у многим другим земљама, пострадалим од страних освајача.

1941. године у Совјетски Савез је стигао настрашнији рат који је трајао четири године и однео на десетине милиона живота. Победу у крвавом рату над фашистичком Немачком руски народ је однео 9. маја 1945. године, плативши за њу високу цену. Сада је 9. мај један од најславнијих и најузбудљивијих празника.

Први пут у историји Дан Победе обележен је 1945. године. Тачно у 6 ујутру сви разгласи у земљи свечано су пренели Указ Президијума Врховног Савета СССР о проглашењу 9. маја за Дан Победе и додељивања овом датуму статуса нерадног дана.

Те вечери у Москви је одржан Ватромет Победе – у то време грандиозни призор – на хиљаде противавионских оружа је испалило 30 победоносних плотуна. Улице и градови су на дан завршетка рата били препуни људи који су ликовали. Они су се веселили, певали песме, грлили једни друге, љубили се и плакали од среће и од бола због оних који нису доживели овај дугоочекивани догађај.

Први Дан Победе је протекао без војне параде, први пут је ова свечана поворка одржана на Црвеном тргу тек 24. јуна. За њу се дуго припремало, месец и по дана. Наредне године парада је постала обавезни атрибут свечаности.Ипак богата прослава Дана Победе трајала је свега три године. Почев од 1948, у земљи коју су разорили фашисти, власти су сматрале да је потребно да се на прво место стави обнова градова, фабрика, путева, школа и пољопривреде. Одбиле су да издвајају из буџета велика средства за богату прославу важног историјског догађаја и да дају додатни слободан дан радницима.

Свој допринос повратку Дана Победе дао је Леонид Иљјич Брежњев 1965. године, на 20-годишњицу Велике Победе. У календару СССР 9. мај је поново обојен црвено. Овај важни датум проглашен је за нерадан дан. У сим градовима-херојима обновљене су војне параде и ватромети.

У новој Русији Дан Победе остао је велики празник. Тог дана грађани свих узраста без принуде као бескрајне реке крећу ка споменицима и меморијалима, полажу цвеће и венце. На трговима и концертним подијумима наступају познати уметници и аматери, масовна народна весеља трају од ујутру до касно увече.

© pixabay.com© pixabay.com


Према тардицији у градовима-херојима се одвијају војне параде. А увече небо запали празнични ватромет. Нови атрибут 9. маја је георгијевска лента – симбол јунаштва, храбрости и одважности. Први пут лента је почела да се дели 2005. године. Од тада уочи празника бесплатно се деле на јавним местима, у продавницама, школским установама. Сваки учесник поносно носи на грудима пругасту траку, одајући пошту погинулим за Победу и мир на земљи.

Оцените чланак
(0)
(0)
captcha