Русија хитно покреће крипторубљу

Photo
© social media

Русија ће у рекордном року разрадити и почети емисију сопствене криптовалуте, која ће се опорезивати.

Министар за везе и масовне комуникације Русије Николај Никифоров изјавио је да ће Русија у рекордном року разрадити и почети емисију сопствене криптовалуте. Ово је он изјавио на затвореном састанку са члановима Московског престоничког клуба у Централном дому књижевника, где су представници руске елите разговарали у неформалној атмосфери.

”Са сигурношћу изјављујем да ћемо ми порекнути крипторубљу из једног простог разлога: ако ми то не учинимо, за два месеца то ће урадити наши суседи из ЕврАзЕС-а”, - каже Никифоров.

Никофоров је истакао да је одлука о покретању националне криптовалуте донета на највишем нивоу – донео ју је председник Владимир Путин, а такође је подвукао да ће она бити брзо реализована.

”Ради ефективности крипторубље планира се регулисање исплате пореза на приход. Тако ако власник не може да објасни узрок појаве крипторубаља, приликом пребацивања у руске рубље порез ће за њега износити 13% од укупног обима. Приликом продаје крипторубље сума ће износити 13% од зарађене разлике. Поред тога, крипторубљу неће бити могуће добити ”мајнингом”, - истиче ”Ридус”.

Према министровим речима, стварање крипторубље неће значити легализацију биткоина и других популарних криптовалута, пошто се тамо користи криптографија стране разраде, а у случају крипторубље користиће се домаћа. Поред питања опорезивања, држава ће контролисати емисију крипторубље.

Аутор Сергеј Болотов


Извор Агенција грађанског новинарства ”Ридус”Оцените чланак
(0)
(0)
captcha