Русија спремна да заузме светско тржиште течног гаса

Photo

Ове године Русија пушта у рад фабрику за производњу течног природног гаса ”Јамал-СПГ”, која јој гарантује удео од 10% на светском тржишту гаса. Припремљена инфраструктура и ситем пласмана гарантују овом пројекту велику будућност, јер на реду су већ нове фабрике за прераду гаса на полуострву Јамал. При томе сурови услови далеког Севера доприносе развоју технологије производње течног гаса на Јамалу, пишу ГОСНОВОСТИ.

Пре свега компримовању гаса доприноси температурни режим пермафроста. При температури од минус 50 степени компримовање до неопходне температуре од -170°C дешава се много брже и лакше, него у тропским земљама. Надолазеће отопљавање ће временом омогућити да се увећа време проходности за бродове који плове Северним морским путем. Мада и данас оно износи сега 15 дана до одредишта на обалама Тихог океана.

Економски фабрика ”Јамал-СПГ” вредна 27 милијарди долара, испоставила се једним од најуспешнијих пројеката у доба санкција. Она ће бити пуштена у рад чак и раније него што је било планирано. Како би се убрзала изградња, држава се одлучила на широке протекционистичке мере и укинула таксе за извоз течног гаса, порез за увоз опреме и експлоатацију сировина у региону ”Јамал-СПГ” у року од 12 година од дана покретања фабрике.

Сви државни трошкови ће се исплатити већ наредних година, сматра аналитичар Raiffeisenbank Андреј Полишчук. У многоме висока профитабилност постиже се захваљујући систему уговора, који омогућава руском течном гасу да буде послат у било коју тачку планете. Необухватне хоризонте пласмана осигурала је мудра акционерска политика власника ”Јамал-СПГ”, компаније ”Новатек”, која је укључила међу акционаре не само кинеске партнере CNPC и Silk Road Fund, већ и западне — француски Total. А међу клијентима предузећа је позната шпанска компанија Gas Natural Fenosa.

Аутор Иљја Новицки

Извор ГОСНОВОСТИ


Оцените чланак
(0)
(0)
captcha