Руски милионери се ослобађају акција и купују ”зелени” кеш

Photo

Руски доларски милионери пребацују своје активе из акција у ”живу” валуту, мада експерти тржишта не виде повода за панику.

Богати руски грађани и даље се ослобађају улагања у рубаљске активе, продају акције руских компанија и пребацују уштеђевину у валуту, саопштава ИК ”Атон” у уторак.

У мају клијенти компаније са рачунима изнад милион доалра други месец за редом смањивали су своја улагања у сировинске компаније РФ. Распродаја је дотакла нафтну индустрију, из које су инвестори изнели 14% средстава, као и металуршких компанија, које су изгубиле 4% новца инвеститора.

На удару су се нашле и привилеговане акције Сбербанке (које су изгубиле 40% новца богатих инвеститора), Х5 (минус 41%), као и ”Сургутнефтегаз” (минус 30%), који је пословао са губитком први пут за 22 године и 12 пута је смањио дивиденде, претрпевши губитке јачањем рубље.

Скоро сав изведен новац из акција богати инвестотири су претворили у валуту: долари су постали поново најпопуларнији актив, показавши прираштај улагања од 13% за месец дана.

Поред тога, од купљене валуте клијенти милионери су куповали еврооблигације – прираштај инвестиција је изнео 7%.

Тренутно се тржиште никако није узбуркало због одласка руских милионера у кеш, и за то постоје јаки разлози, рекао је ”Ридусу” аналитичар и финансијски консултант фирме ”Алор Брокер” Сергеј Корољов.

”Средином дана у уторак забележена је просечна трговина облигацијама на тржишту. Не види се да су хартије од вредности које су одбацили крупни акционери некако утицале на ток лицитација. Не бележе се никакви нагли помаци ни на тржишт Forex, курс долара полако опада. Када би исти ти највећи фактори моментално отишли у кеш, то би несумњиво подигло крус долара”, - рачуна експерт податке у он-лајн режиму, са монитора.

Ипак аналитичар не жури да доведе у сумњу информацију коју наводи ”Атон”, указавши да власници облигација могу да имају објективне разлоге да се њих ослободе.

”Учесници тржишта хартија од вредности сада очекују скок курса долара, зато што влада стално наговештава да је рубља прецењена. И зато може да се испостави да је повољно продати хартије, док је рубља релативно скупа, како би се затим вратило поново акцијама, када долар скочи”, - објашњава механизам Корољов.

Поред тога, лето је традиционално ”ниска” сезона на финансијским тржиштима. Хартијама се тргује у хоризонталном тренду, у очекивању јесењег оживљавања тржишта, када инвеститори почињу да улажу у акције, предвидевши њихов сезонски скок.

”Ово померање клатна дешава се из године у годину, сви учесници тржишта одлично знају ”распоред” овог померања. Зато никаквог ”ефекта лептира” неће бити. У току године претарање хартија од вредности у кеш ће довести до раста долара, али невеликог, од једне до две рубље. Такође ће опасти индекси РТС и ММВБ. Али нема основе да се сматра да смо сведоци нечег необичног”, - закључује Корољов.

Аутор Игор Серебрјани

Извор Агенција грађанског новинарства ”Ридус”Оцените чланак
(0)
(0)
captcha