Руски научници направили јединствени лек од пијавица

Photo

Научници из Русије направили су велики корак у стварању лека против тромбова у крвним судовима. Како се испоставило, главни елемент они су добили из тела пијавице, саопштава ”Руска планета”.

Према њиховим речима, посао је био врло мукотрпан. Прва истраживања у тој области почела је да изводи још Изолда Баскова, чувени лекар који се бавио методом лечења пијавицама. Она је започела истраживања још 80-их година и она су се водила све до данас.

Како су рекли експерти, посао који се води још од доба СССР није био бесмислен, већ тада лекари су нашли корисна својства пијавица и чак су научили да извлаче корисну супстанцу за растварање тромбова, али у то време тај процес је био врло мукотрпан и скуп.

Овог пута стручњаци су се потрудили да науче да убацују потребну супстанцу вештачким путем и то им је пошло за руком. Први су у свету који су то урадили. Вредност свог открића аргументовали су тме да препарат направљен на новој основи који раствара тромбове не утиче негативно на беланчевине.

Научници су додали да сви постојећи лекови овог типа имају тај недостатак, а њихов препарат није штетан. Поред тога, како су изјавили руски истраживачи, они имају још много разрада у тој области, која медицини може да да много корисног и неопходног.


Извор Информациони-аналитички портал ”Русская планета”


Оцените чланак
(0)
(0)
captcha