Шта треба знати о првом руском соларном аутомобилу

Photo

Први руски соларни аутомобил је тестиран на траси Формуле-1. Конструктори су га тестирали на стази ”СочиАвтодром” и већ се припремају за такмичење на American Solar Challenge.

Иронијом судбије идеја да се направи соларни аутомобил рођена је у ”граду без сунца” – на Санктпетербуршком политехничком универзитету Петра Великог. О пројекту су проналазачи говорили још пре две године, када је публици приказан концепт у размери 1:6.

Сада је SOL прави аутомибил чије технологије убудуће треба да се искористе приликом конструисања возила за масовно тржиште. Није тешко претпоставити да ће енергију аутомобил добијати од соларних батерија на крову. Ефикасност, брзина, тежина, дизајн – све то је на врхунском нивоу. Убудуће планирамо да у SOL уградимо аутоматско управљање, рекли су проналазачи.

Над овим аутомибилом такође ради ”Лабораторија Касперски” која планира да заштити SOL од кибернетичких напада. Према речима аутора, ова мера безбедности је неопходна, пошто за време вожње возило стално шаље податке о свом стању. Систем узима у обзир контролу брзине, напона, струје, температуре погонског уређаја и соларних панела, као и пуњења акумулатора. Цена једног соларног аутомобила износи десет милиона рубаља. Али научници оправдавају високу цену тиме што је SOL урађен искључиво од квалитетних и отпорних материјала. На пример, за његово ”језгро” користи се угљенично влакно. Сличне технологије се примењују и у Формули-1.

Дужина SOL износи 4,2 метра, ширина — 2 метра, а тежина — 160 килограммов. Недавно је соларни аутомобил испитан на траси Формуле-1 у Сочију. Аутомобил је успео да достигне брзину од 85-90 километара на сат, а на равној траси до Пулкова

SOL је развио брзину од 100 километара на сат.

Иноватори планирају да припремају аутомобил за трке, а затим да се позабаве производњом соларног аутомобила за свакодневну употребу.

Сада се припремамо за трку American Solar Challenge, која ће бити одржана у САД од 14. до 22. јула. Ту се такмиче соларни аутомобили, дужина маршруте износи око 3000 километара, казали су аутори пројекта.

Аутор Ерика Јефремова


Извор Агенција грађанског новинарства ”Ридус”


Оцените чланак
(3.44)
(0)
captcha