Сибирски научници синтетисали молекул против грипа

Photo

Научници новосибирског Института органске хемије ”Н.Н. Ворожцов” (НИОХ) заједно са Научно-истраживачким институтом грипа Министарства здравља Русије проучили су молекул камфецина и утврдили да он може да буде лек против грипа, саопштила је ”Руска планета”.

Молекул је синтетисан на основу природне супстанце – камфора. Прма речима старијег научног сарадника НИОХ, магистра хемије Олге Јарове, камфор сам по себи нема противвирусна својства, мада на основу њега су добијена једињења која поседују такву способност. Међу њима је камфецин, који је активан против високог спектра сојева вируса грипа (H1N1, H3N2, H5N2 и вируса грипа В).

Активност синтетисаних супстанци је проверена у неколико етапа. Прво су научници издвојили међу вирусима грипа најактивније сојеве. Затим су животиње заразили леталном дозом разних сојева грипа, како би их затим лечили противвирусном супстанцом. При томе од 500 нових једињења управо је камфецин испољио највећу активност.

Олга Јарова је подвукла: ”Надамо се да у рукама имамо спстанцу која ће постати прави лек. Већ је доказано да молекул заиста функционише, и било би дивно када би један лек могао да се супротстави многим сојевима грипа”.


Извор Информациони-аналитички портал ”Русская планета”

Оцените чланак
(0)
(0)
captcha