Томски научници предложили да се аутизам лечи физичким вежбама

Photo

Научници Томског државног универзитета разрађују нов начин лечења аутизма и поремећаја памћења, тиме што потенцирају синтезу беланчевина миокина, саопштава прес-служба високошколске установе.

Миокини су беланчевине које се синтетишу у мишићима за време физичких оптерећења, оне јачају когнитивне функције, што може да се искористи за корекцију таквих патолишких стања као што је аутизам, поремећаји памћења или хиперактивност, пише ”ФедералПресс”.

”То да физичка активност помаже да се сачува добро памћење и ”младост ума”, одавно је познато, - каже сарадница Катедре спортско-рекреативног туризма, спортске физиологије и медицине Анастасија Кабачкова. – Нас занима сам механизам, тачније који се управо миокини синтетишу у току појединих вежби. Када будемо знали како се то дешава, моћи ћемо да одаберемо комплекс вежби које ће заменити лекове и лечити когнитивне поремећаје без таблета”.

Да би открили услове синтетисања миокина у организму, научници су извели комплексна истраживања уз учешће добровољаца. По завршетку експеримента научници ће уопштити добијене податке и на њиховој основи разрадити комплексе вежби, који ће омогућити да се добију потребни миокини. Ови комплекси ће бити понуђени деци са аутизмом и хиперактивношћу, људима који су претрпели мождани удар, пацијентима са поремећајима памћења и слабом концентрацијом.


Извор ”ФедералПресс”

Оцените чланак
(0)
(0)
captcha