У Русији се тестира први камион КамАЗ без возача

Photo

У фабрици камиона КамАЗ у јеку је дорада првог руског камиона без возача. Сада то возило пролази тестирања на полигону у Подмосковљу. Руски програмери из компаније Cognitive Technologies разрадили су за КамАЗ софтверску подршку са елементима вештачког интелекта. Данас камион већ уме да се креће по задатој маршрути, заобилазећи препреке и може да путује у саставу колоне иза аутомобила који води, саопштавају ГОСНОВОСТИ.

Да би КамАЗ без возача постао самосталан, потребан му је радар. То питање решава СКБ ”Свјаз” Томског унивеерзитета за системе управљања и радиоелектронику. Тамо су већ разрадили два уређаја величине паметног телефона, који су већ послати наручиоцу. До краја године они ће бити тестирани у камиону.

Нови радар је био потребан из два разлога. Као прво, видеокамере не осигуравају потребну прецизност и поузданост, посебно када су лоши временски услови. Као друго, постојећи радари не поседују сав скуп потребних карактеристика и такође не гарантују поуздано и безбедно кретање возила.

Завршетак радова на потпуно аутономном камиону се очекује 2020. године.


Извор ГОСНОВОСТИ

Оцените чланак
(3.3)
(0)
captcha