У Русији ступио на снагу закон о ћелијској терапији

Photo

Председник Русије Владимир Путин потписао је Закон ”О биомедицинским ћелијским производима” 23. јуна 2016. године. Ове године закон који дозвољава да се у медицинске сврхе користе живе ћелије одгајане у лабораторијама, ступио је на снагу, пише РИА VistaNews.

Аутори закона говоре о јединственој могућности за развој принципијално нових биомедицинских истраживања и формирање високотехнолошке иновеционе медицине. Ћелијска терапија је много ефикаснија од трансплантације. скоро ће руски грађани моћи да добију врло ефикасно и безбедно лечење помоћу ћелија одгајаних у лабораторији. Закон гарантује квалитет и безбедност лечења. На законодавном нивоу први пут су уведени термини ”давалац биоматеријала”, ”ћелијска линија”, ”биомедицински ћелијски производ”.

Научници подвлаче принципијалну разлику ћелијског производа од фармаколошких препарата, медицинских производа. Давалац даје неколико милиметара ћелијског материјала за време биопсије. Ове ћелије се култивишу у лабораторији до биомедицинског ћелијског производа. Високотехнолошка грана отвара неограничене могућности за лечење пацијената.


Извор РИА VistaNews

Оцените чланак
(0)
(0)
captcha