Захарова: Запад је већ заборавио на бомбардовање Југославије

Photo

Прошло је 19 година од почетка агресије НАТО-а против Савезне Републике Југославије, али методе Запада се нажалост нису промениле. Овакво мишљење изразила је званични представник МИД Русије Марија Захарова на брифингу у Москви 29. марта, пренео је дописник EADaily.

Она је напоменула да се Београду 24. марта сетио жртава НАТО агресије против Југославије. ”Пре 19 година, заобишавши Савет безбедности УН, прекршивши међународно право и све могуће и немогуће моралне норме, Северноатланска алијанса је 78 дана варварски бомбардовала српске градове, погинуло је више од 2000 невиних грађана, међу њима 400 деце, које Запад назива ”колатерална штета””, - изјавила је Захарова.

Повод за почетак тих трагичних догађаја послужио је такозвани инцидент у Рачку, где су Срби тобоже били починили масовни злочин над албанским ”цивилима”, подсетила је Захарова. Према њеним речима, фински патолози су развенчали овај пропагандни трик, који је био искориштен као оправдање за НАТО агресију. Радило се о погинулим албанским терористима, преобученим у цивилну одећу већ после смрти, прецизирала је она. ”Нико за то није сносио одговорност. И чак није тражио ни опроштај. Извињења очигледно нису адут НАТО-а”, - истакла је званични представник МИД Русије.

Захарова је подвукла да сличне пропагандне манипулације САД и њихови европски савезници спроводе до дана данашњег. ”О њима сам ја данас много говорила. Ова ситуација наводи нас да се замислимо о читавој причи о ”хемијском нападу” у Солсберију, о на брзину склепаној слици”, - упоредила је Захарова кампању која је вођена у светским медијима против Југославије са хушкањем против Русије, покренутим поводом ”тровања руских грађана у Великој Британији од стране руских специјалних служби”.

Одговарајући на примедбу новинара EADaily да је резултат бомбардовања Савезне Републике Југославије свима добро познат, Захарова је изјавила да она није убеђена у то да телевизија ”Скај Њуз” уопште зна да је било бомбардовање и предложила је да се о њима исприча сарадницима западних медија који су присуствовали брифингу у нади да ће се сетити југословенских догађаја.

”Сад нико не зна ко је започео Други светски рат. Гледала сам анкете јавног мњења на улицама САД, они су убеђени да је то био Совјетски Савез. Они су у то искрено убеђени. О чему ми причамо? Какав Београд? Какво бомбардовање? Овде је присутан ”Би-Би-Си”, још има наде, пошто питање поставља новинар руског издања. А то шта се дешавало у Европи, где је употребљен уранијум и деца су умирала у страшним мукама, то наравно не знају”, - казала је Захарова.

Она је подсетила да се трагови бомбардовања из 1999. године у Београду виде до данас – Срби су оставили зграду министарства одбране и још неколико зграда у том облику у којем су се оне нашле после удара, и ко дође у Београд може да схвати о чему се ради. ”На пример, то знају Кинези, зато што су у том бомбардовању погинуле кинеске дипломате. А зашто други да памте? То је прича и ништа друго. Почело је као провокација, за завршило се као трагедија”, - истакла је Захарова.

Дипломата је подсетила да је у току заједничког брифинга МИД Русије, Министарства одбране и Министарства индустрије и трговине Русије за амбасадоре страних држава, одраног 21. марта, представник амбасаде Србије у Москви говорио о томе да се тргедија тих дана састојала не само у томе што су гинули људи, што су други изгубили ближње и нису знали како да живе даље и како да ходају улицама европске престонице када са неба на њу падају бомбе које бацају њихови партнери из јединствене европске породице. ”Ради се о томе што је уранијум коришћен као пуњење загадио територију, због чега се десио колосални скок онколошких обољења”, - истакла је она.

Коментаришући речи новинара EADaily о томе да је за Србе питање ”како живети даље” актуелно до данас, пошто је на територији Косова остао српски живаљ који не може у потпуности да има поверења у снаге НАТО-а и ЕУЛЕКС када је реч о његовој безбедности, Захарова је изјавила да је ”Косово уопште једна стравична авантура”.

”То је била јединствена прича када је у питању поверење. То је прича о томе да су неколико година пошто су у једностраном поретку склепали ”коалицију солидарности” и одвојили део суверене државе, американци без сагласности законите владе направили на српској територији квазидржаву. И то без обзира на то што је тамо била спроведена истрага злочина и што је Карла Дел Понте о томе дала изјаву” - казала је Захарова.

Без обзира на то што су били написани томови о чудовишним стварима које су се тамо дешавале, ”Косову је била поклоњена некаква државност”, додала је руски дипломата. ”Неколико година касније тадашњи председник САД Барак Обама је рекао да је све исправно и да је на Косову све законито, тамо је био референдум. О каквом поверењу се може говорити? Ко не поверује америчком председнику, тај ће настрадати. То је поверење које се намеће силом. Није било референдума, значи биће га. Сада је то већ нова реалност”, - резимирала је Марија Захарова.


Извор EADaily

Оцените чланак
(3.3)
(0)
captcha