”Застрашујуће подморнице”: САД проучавају ”моћ руске флоте”

Photo

Америчко издање Popular Mechanics објавило је слајдове помоћу којих је очигледно приказало 72 ”застрашујуће” подморнице руске ратне морнарице. На сонову тога Американци су назвали Ратну морнарицу РФ ”тврдим орахом”.

Посебну пажњу издање је поклонило дизел подморници Б-90 ”Саров” која се у чланку описује као истраживачка платформа за нови нуклеарни торпедо ”Статус-6”. Она може да погађа приобалске циљеве снажним термонуклеарним пуњењима, савладавши већину одбрамбених система.

”Статус-6” може да заобилази противраектну одбрану САД и уништава читаве приобалске рејоне, да на њих диже цунами и чини их неповољним за живот због радиоактивних падавина”, - стоји у чланку.

Зна се да је Б-90 ”Саров” направљен на бази трупа подморнице пројекта ”Сарган” који је почео да се гради крајем 80-их година.

Такође у чланку америчког издања говори се о бројним подморницама специјалне намене. Посебно се међу њима издвајају модернизоване подморнице пројекта 667БДР ”Каљмар” и пројекат 667БДРМ ”Делфин”. Оне се користе за транспортовање дубоководних мини-подморница.

Раније је главнокомандујући Ратне морнарице навео најмоћнију руску подморницу: према речима адмирала Владимира Корољова, подморнице пројекта ”Јасен-М” по свом ударном потенцијалу немају премца у свету.


Извор Агенција грађанског новинарства ”Ридус”

Оцените чланак
(0)
(0)
captcha