Златни прстен Русије: Сергијев Посад

Photo

Сергијев Посад налази се на 70 километара од Москве и сматра се једним од најлепших градова Русије. Ово место је чувено пре свега по Тројице-Сергијевој Лави, која је Сергијевом Посаду даровала звање престонице Руског Православља.

Сергијев Посад постоји скоро 7 векова, током којих се на његовој територији дешавало доста занимљивих догађаја. Прошлост Сергијевог Посада везана је за Тројице-Сергијеву Лавру, највећи руски православни манастир, који долазе да виде туристи и верници из многих земаља.

Историја Сергијевог Посада започела је далеке 1347. године. Управо тада у Радоњешком бору на шумовитом брегу Маковец поред реке Кончуре браћа Вартоломеј и Стефан подигли су монашћу ћелију и малу цркву у част Тројице. За свој једини циљ аскете су сматрале служење Богу, а ненасељена територија Подмосковља томе је највише погодовала. Убрзо су Стефану досадиле шуме и стална монашка лишавања. Оставивши брата, он је прешао у московски Богојављенски манастир. Вартоломеј се замонашио под именом Сергиј и почео је да живи у ћелији као пустињак. Тако је живео усамљено неколико година. Временом су Сергију почели да долазе монаси из околних кнежевина. Они су основали око изграђене цркве Тројицки манастир, који је својим изгледом подсећао на ограђени дрвеном оградом мали град. Сергиј Радоњешки је забрањивао послушницима да примају дарове од других људи и одредио им је да зарађују за живот сопственим радом. Тако се манастир постепено претворио у богати центар заната. Око њега су почели да граде куће сељаци и мајстори. Од њих постепено су се формирале слободе – насеља занатлија који се баве одређеним видом делатности.

Преподобни отац је умро 1392. године и сахрањен је на територији манастира који је основао. Међу људима Сергеј Радоњешки се прославио као велики чудотворац и праведник, коме су се у најтежим моментима обраћали не само прости сељаци, већ и племићи. Тридесет година после смрти Сергиј је проглашен за светца. У част тог догађаја изнад његовог гроба подигнут је камени Тројицки сабор.

Манастир је 1744. године преименован у лавру. Тако почасно звање давало му је нове могућности и ојачало његов статус међу осталим православним религиозним установама Русије. 1782. године многобројне слободе око манастира су се објединиле у место под називом Сергијев Посад.

Данас је Тројице-Сергијева Лавра значајни духовни центар земље и важан објекат свеетског наслеђа УНЕСКО-а. Овде се може видети иконостат, који су украсили чувени руски иконописци Андреј Рубљов и Данил Черни. На територији манастира може се видети више од 50 грађевина разних периода, од 15. до 19. века. Најстарији споменик је белокамени Тројицки сабор из 15. века. У тој цркви се налази главна светиња лавре – гробница са моштима Сергија Радоњешког.

Оцените чланак
(0)
(0)
captcha