Турчинов изјавио да су украјинске ракете боље од руских

Photo

Секретар Савеза за националну безбедност и одбрану (СНБО) Украјине Александар Турчинов изјавио је да украјинске ракете превазилазе руске ракете истог типа.

Како саопштава прес-служба СНБО, ову изјаву он је дао за време посете джавној фабрици ”Луч”, где се упознао са новим разрадама и технологијама производње савременог ракетног наоружања.

”За нас је од принципијалне важност то што ракете ”Луч” не само да не заостају, већ су по својим бојевим карактеристикама боље него руско наоружање истог типа”, - казао је Турчинов после обиласка погона новог ракетног комплекса ”Ољха” и крстареће ракете ”Нептун”.

Он је такође поменуо да су у Украјини и ван њених граница чувени ”снажни, ефикасни и поуздани” противракетни комплекси ”Скиф”, ”Стугна”, ”Корсар”, ”Сармат”, ”Барјер” и други. Према речима шефа СНБО, ови противракетни комплекси ефикасно уништавају непријатељске циљеве и тражени су на страним тржиштима. 

Турчинов је саопштио да су многи украјински ракетни комплекси били разрађени ”у најкраћем року после почетка војне агресије” 2014. године. Према његовим речима, у то време украјинска одбрамбена индустрија нашла се пред задатком да обнови ракетни штит земље, што је ”било и учињено”.

Према мишљењу низа експерата, Украјина заиста може да произведе ракетно наоружање, али не може да успостави серијску производњу. Како преноси РБК, заменик директора Института за политичку и војну анализу Александар Храмчихин је истакао да украјинска индустрија може да ”направи много тога, али у једном примерку”.


Извор EADaily


Оцените чланак
(0)
(0)
captcha